Gayrimenkul Alımı Konut Kredisi ile Nasıl Yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Günümüzde gayrimenkul satın almak isteyen birçok kişi konut kredisi kullanmaktadır. Kredi şartları mevcut ekonomi parametrelerine göre değişmektedir. Başta kredi faizleri olmak üzere, peşinat oranları, söz konusu gayrimenkulün satış değeri, vade süresi vb koşullar her dönemde farklı olabilmektedir. Bu nedenlei kredi ile ev satın almak isteyen kişilerin aklına birçok soru gelmektedir.

Konut kredisi alma süreci nasıl işliyor? Hangi bankalardan kredi alınabilir? Başvuru için hangi evraklar gerekiyor? Kredi çekerken nelere dikkat edilmeli? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

Gayrimenkul için kredi kullanan kişiler için en önemli konulardan biri ödenmesi gereken peşinat oranıdır. Bu oran, ülkemizde ekonomi ile ilgili alınan kararlara bağlı olarak değişebilmektedir. Fakat her durumda, gayrimenkulün satış değerinin tamamı kadar kredi kullanamayacağınızı belirtmekte fayda var. Bir ev, arsa, villa, iş yeri vb gibi bir gayrimenkul satın almaya karar verdiğinizde belirli miktarda birikiminizin olması şarttır.

Konut kredisi koşulları bankalara göre farklılık göstermektedir. Her bankanın faiz oranı, sağlayabildiği kredi tutarı, vade süresi, aylık taksit vb gibi parametreler farklıdır. Bu bilgileri internet üzerindeki online hesaplama araçları ile öğrenebilirsiniz. Fakat en doğru ve güncel bilgileri ancak banka ile birebir görüşerek alabilirsiniz. Çünkü bankalar sizin gelir durumunuzu, mevcut kredi notunuzu, ödemelerinizi vs kontrol ederek bir kredi planı yapmaktadır. Bu noktada, her banka farklı değerlendirmelerde bulunabilir.

Gayrimenkul için kredi alacağınız bankayı belirleyip detayları konuştuktan sonra ilgili bankada, eğer yoksa, kredinin aktarılacağı bir hesap açılmaktadır. Kredi tutarı ise bankanın, satın alacağınız gayrimenkul ile ilgili görevlendirdiği eksperin değerlendirmeleri sonucu belirlenmektedir. Daha sonra banka kredi tutarını banka hesabınıza aktaracaktır.

Yazlık Hanem, sahip olduğu tecrübe ve marka imajı ile şimdiye kadar birçok kişi ve kurumun uygun şartlar ile konut kredisi kullanmasını sağlamıştır. Bu süreci kredi başvurusundan, gayrimenkulün satışının tamamlanmasına kadar en profesyonel şekilde yönetmektedir. Yazlık Hanem, bütün işlemlerde size destek olarak doğru adımları atmanızı sağlamaktadır. Siz de bütün gayrimenkul alım – satım işlemleriniz için Yazlık Hanem ile iletişime geçebilir, kredi süreçlerinin yönetimi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Konut Kredileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Herhangi bir gayrimenkul satın almak için konut kredisi kullanmak isteyen kişiler için en çok sorulan soruları sizler için derledik. Daha detaylı bilgiler için Yazlık Hanem ile internet sitesi üzerinden; telefon veya mail ile iletişime geçebilirsiniz.

Konut kredisi için peşinat oranı nedir?

Peşinat oranları uzunca bir süre %20 idi. Fakat 2020 yılının mart ayından itibaren 500 bin TL altındaki evler için bu oran %10’a düşürüldü. Yani, kredi çekeceğiniz banka, satın alacağınız ev için hazırlanan eksper raporunda belirtilen ev tutarının %90’ını size kredi olarak sunuyor. Geri kalan %10’u peşin ödemeniz gerekiyor.

Peşinat tutarı olmadan ev almak mümkün müdür?

Eğer halihazırda %10’luk peşinat oranında bir birikiminiz yoksa bu tutar için de ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz. Ayrıca, bazı projelerde peşinat kampanyası düzenlenmekte ve bu oran daha da düşürülebilmektedir. Bu tür fırsatları değerlendirerek de peşinatınız olmadan (veya %10’dan az olacak şekilde) gayrimenkul satın alabilirsiniz.

Son olarak bazı bankaların ipotekli ihtiyaç kredisi sunduğunu da belirtelim. Bu durumda, peşinat tutarı için çekeceğiniz kredide banka sizden ipotek gösterebileceğiniz bir gayrimenkul talep etmektedir. Bu da kredinin onaylanma ihtimalini artırmaktadır.

İnşaat halindeki bir ev için konut kredisi alabilir miyim?

Bu noktada iki durum söz konusudur. Eğer inşaat projesini sürdüren firma ile kredi çekilecek banka arasında bir anlaşma varsa, evin ne kadar tamamlanmış olduğundan farklı olarak kredi verilmektedir. Fakat böyle bir anlaşma yoksa ve proje bağımsız olarak ilerliyorsa durum daha farklıdır. Bankalar, projenin belirli bir oranda tamamlanmasını istemektedir. Bu oran ise genellikle %80’dir. Fakat bazı bankalar daha farklı oranları da kabul edebilmektedir. Projenin tamamlanma oranı ise bankanın görevlendirdiği eksper tarafından belirlenmektedir.

Gayrimenkul kredi başvurusunda hangi evraklar gereklidir?

Gerekli evraklar bankalar arasında farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel anlamda müşteriden talep edilen evraklar şu şekildedir:

  • Konut kredisi başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Gelir durumunuzu gösterir belge(ler); maaş bordrosu gibi
  • Satın alınacak gayrimenkulün tapu fotokopisi
  • Eğer inşaat halindeki bir yapı için konut kredisi alınacaksa projenin belirli oranda (%70-80) tamamlandığını gösterir belgeler

Satın alınacak bir gayrimenkulün değeri nasıl belirlenir?

Her banka kredi vereceği müşterinin alacağı konut için SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) lisansı bulunan bir eksperi görevlendirmektedir. Eksper, temel olarak aşağıdaki kriterleri göz önüne alarak bir fiyay değerlendirmesi yapmaktadır:

  • Evin konumu
  • Büyüklüğü
  • Kaçıncı katta bulunduğu
  • Kaç yıllık olduğu
  • Baktığı cephe, manzarası vb gibi faktörler

Konut kredisi alma süreci ne kadar sürmektedir?

Bu süre başvuruya bağlı olarak değişebilmektedir. Sadece birkaç gün içerisinde sonuçlanan kredi başvuruları olduğu gibi süreci 10 – 15 güne kadar uzayabilen krediler de olmaktadır. Bu noktada bankalar, kredi tutarı, başvuru yapan kişinin kredi notunun belirlenmesi, ödeme geçmişinin kontrol edilmesi vb gibi konularda detaylı incelemeler yapmaktadır. Eksper raporunun hazırlanması, bankanın bu raporu incelemesi, onay vermesi gibi adımlar da süreci bir miktar uzatabilmektedir.

Kredi notu nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) 1995 yılında kurulmuş ve 2014 yılında Findeks markası ile gerçek ve tüzel kişilere kredi notu vermeye başlamıştır. Bu not, konut kredisi alacak kişiler için de verilmektedir. Notun belirlenmesinde temel olarak aşağıdaki kriterler göz önüne alınmaktadır:

  • Kişinin kredi kartı ödemeleri
  • Mevcut ve geçmişteki borçları
  • Varsa kredili mevduat hesabı borçları
  • Ödeme düzeni (en basit anlamda kredi kartı ekstrelerini düzenli ödeyip ödemediği bilgisi)

Ev arsa tapulu ise konut kredisi almak mümkün müdür?

Bankalar, müşterilerine konut kredisi kullandırırken satın alacağı evi teminat altına almaktadır. Bu nedenle, söz konusu ev arsa tapulu ise kredi verilmemektedir. Fakat bazı bankalar böyle durumlarda, daire tapulu başka bir evi ipotek gösteren müşterilerine konut kredisi imkanu sunabilmektedir. Bu nedenle, eğer başka bir evi ipotek gösterme şansınız varsa, iletişime geçtiğiniz bankaya bu detayı sormanızda fayda var.

İskanı olmayan eve konut kredisi verilir mi?

İskan belgesi olmayan yapılar resmiyette inşaat olarak kabul edilmektedir. Bu tür evlerin alım satımında arsa tapusu verilmektedir. Bu nedenle, iskanı olmayan bir ev satın almak istediğinizde konut kredisi alabilme şansınız oldukça düşüktür. Bu tür bir evi kredisiz alsanız dahi elektrik, doğalgaz, su gibi abonelikleri alma imkanınız da yoktur. Bu yüzden, evi almadan önce iskan belgesi almaya çalışmalı ve bu sürecin detaylarını öğrenmenizde fayda vardır.

Konut kredisi ile mülk satın alındığında oturma izni verilir mi?

Ülkemizde yabancı uyruklu kişiler de konut kredisi kullanabilmektedir. Bunun için gerekli şartlar Türk vatandaşlar ile genel olarak aynıyken, bankalardan bazı ilave evraklar talep edilebilmektedir. Pasaport fotokopisi, çalış izni, yerli kefil vb bunlar örnek verilebilir. Her banka bu konuda farklı taleplerde bulunabilir. Fakat yabancılar, süreç sonucunda kredi ile ev sahibi olunca oturma iznine de sahip olabilmektedir.

0